Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Tartalékos életút – Évtizedek óta elhivatottan, magas színvonalon szolgálja a hazát Bagi László tartalékos ezredes
2023.10.06. 10:47 , Krizbai Diána hadnagy
Több mint 40 éve a Magyar Honvédség szolgálatában: vegyivédelmisként kezdte, később hosszú ideig a felderítő hivatalnál szolgált, több missziót megjárt, Irakban pár méteren múlt, hogy nem vesztette életét egy rakétatámadásban. Napjainkban tartalékos katona töretlen elhivatottsággal : legutóbbi, iraki szolgálatteljesítése után Durgó Tamás alezredestől, alakulatunk parancsnokától vehetett át elismerést. Mindemellett a honvédelmet támogató szervezetek képviselőjeként is hazája érdekében tevékenykedik.

 

Bagi László tartalékos ezredes idén töltötte be 62. életévét. Két gyermek édesapja, 3 unoka nagypapája, nem mellesleg 5 danos karatemester. Nagyobbik fia a Honvédelmi Minisztériumban osztályvezető.

A kezdetek
Bagi László katonai pályafutása 1979-ben indult a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán. Elmondása szerint az akkor szintén katonaként szolgáló bátyja is hatással volt pályaválasztására. A főiskola vegyivédelmi szakán végzett 1983-ban, ezután a nagygombosi laktanyában kezdte meg tiszti szolgálatát a 301. Önálló Műszaki Ezrednél szakaszparancsnoki beosztásban.


Váltás – felderítőként hazai és külszolgálaton
Bátyját követve Bagi László a műszakiról áttért a felderítő területre. A 2000-es évek elején szinte több időt töltött külföldön, mint itthon. Előbb a különböző feladatok nyomán Horvátország és Bosznia-Hercegovina között ingázott rendszeresen, majd Olaszországban, Nápolyban látott el beosztást. 
„A nápolyi NATO parancsnoksághoz tartozott akkor az SFOR, KFOR (a boszniai és koszovói misszió), így körülbelül 40 szolgálati úton voltam. Valenciától Isztambulig minden parancsnokságon jártam.”

Ezt követte az első iraki misszió
„Az már egy más veszélyességi fokozat volt. Folyamatosan fenn voltak az Apache helikopterek, voltak belövések. Abban a missziómban volt január 30-án egy rakéta a mellettem lévő irodában robbant. Ketten meghaltak, négyen megsérültek. Nekem szerencsém volt.”

A későbbiekben is műveleti szakterületen
Hazatérését követően elvégezte a vezérkari tanfolyamot és különböző vezetői beosztásokban teljesített szolgálatot, de továbbra is a műveleti szakterületen.
 2012. július 15-én ment szolgálati nyugdíjba már ezredesként. 

A tartalékos szolgálat
Bagi László nyugdíjba kerülésével már másnap önkéntes műveleti tartalékos katona volt.
Tartalékos katonaként segített többek között a 2013-as dunai árvíz idején, később a haderőfejlesztési program elindulásakor fordítási feladatokban vett részt. Főként angol katonai szaknyelvről fordította le magyarra a különböző, újonnan beszerzett modern haditechnikai eszközök anyagait. 
2022-ben pedig már túl a 60-on harmadik alkalommal is kiment Irakba. Ezen missziós szolgálatáért Durgó Tamás alezredes, alakulatunk parancsnoka adta át az emlékérmet részére.

Bagi László ezredes kiemelkedő helytállása immár több mint 4 évtizede tartó szolgálata során töretlen. A 2018-ban átvett „Honvédelemért kitüntető cím III. fokozata” mellett érdemeit tíz kitüntetéssel ismerték el, továbbá 6 missziós emlékérmet kapott, hármat a balkáni, hármat az iraki szolgálatai után. 

 

 

A szolgálaton túl is fontos a honvédelem ügye
„Ez mégiscsak több mint 44 év!”
Így nem meglepő, hogy Bagi  László tartalékos ezredes napjainkban még szabadidejében is sokat foglalkozik a honvédelem ügyével. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest vármegyei szervezetének alelnöke egyúttal a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének érdekképviseleti ügyvivője is. Számos rendezvényt szerveznek a honvédelem ügyének népszerűsítésére, emellett jó néhány ötletet, javaslatot is megfogalmaz többek között a veteránok, a tartalékosok méltó módon történő elismerése érdekében. 
„A miniszter úr által elindított toborzókampányt is támogatjuk. Ugyanazon célokért küzdünk mi is, mint a Magyar Honvédség.”
Mindemellett Bagi László tartalékos ezredes fontosnak tartja, hogy az egykori katonák és a tartalékosok kiképzettségére is felhívja a hangsúlyt. Ezt nem csak mondja, hanem jó példával jár elől. Fiatalabb korában atletizált, majd 40 éven keresztül kyokushin karatét gyakorolt és oktatott, de még most is túl a 6. X-en is rendszeresen jár konditerembe, edzi magát otthon, hogy fizikai erőnlétét megőrizze, mellyel nem csak saját egészségét, hanem tartalékos katonaként a Magyar Honvédséget, a haza védelmét is erősíti.
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2