Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
101-es újratöltve
2018.05.02. 13:11 , Juhász László százados
Megkezdődött az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) békéscsabai irodájának „101-es újratöltve” című Békés megyei toborzó kampánysorozata.
Az I. világháború centenáriumi évében a békéscsabai állomáshelyű Császári és királyi 101-es gyalogezred tisztelete adta a rendezvény nevét: az iroda a megye 19 városában szervezi meg a toborzó kampánysorozatot, együttműködve az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 11. Előkészítő Részlegével (MH HFKP 11. ER). A 101-es gyalogezredbe a megye városaiból nagyszámú katonát soroztak be, akiket a nagy háború során számos hadszíntéren vetettek be. Hősies helytállása ellenére az ezred súlyos veszteségeket szenvedett: a hősi halott katonáknak állítanak emléket a települések ágháborús emlékművek. A kampány az I. világháborús emlékmű megkoszorúzásával és toborzó előadás megtartásával vette kezdetét 2018. április 27-én Sarkadon: a rendezvényt Sarkad város önkormányzatának teljes körű támogatásával szervezhette meg az MH KIKNYP. Az I. világháborús emlékmű előtt Dr. Mokán István polgármester mellett megjelent a Békés Megyei Kormányhivatal Sarkad Járási Hivatal hivatalvezetője, a Polgármesteri Hivatal vezetői, dolgozói, a helyi iskolák tanárai, diákjai és az érdeklődő lakosság. Csepregi Mátyás történész és Lipták József alezredes, az MH HFKP 11. ER részlegvezetője ünnepi beszédében kitért az I. világháború történelmi szerepére, borzalmaira, a katonák hősies szerepvállalására, majd a résztvevők katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták az I. világháborús katonát ábrázoló emlékművet.
A megemlékezést követően a város gimnáziumában toborzó előadást tartott az MH KIKNYP: kicsik és nagyok, diákok és felnőttek jelentős számban foglaltak helyet a teremben. Bevezetésként Csepregi Mátyás történész tekintett vissza a 100 évvel ezelőtti eseményekre, kiemelve Sarkad városának történéseit és a helyi viszonyokat. Ezt követően Juhász László százados, az MH KIKNYP megbízott Békés megyei irodavezetője tájékoztatta a megjelenteket a szerződéses és tartalékos, köztük kiemelten a területvédelmi tartalékos katonai szolgálatvállalás lehetőségeiről. A programsorozat következő állomása a május 1-jei városnapi rendezvény volt, ahová az iroda az MH HFKP 11. ER-rel közösen toborzópontot telepített. A hatástalanított fegyverek bemutatásával, tájékoztató anyagokkal a lakosság széles rétegét elérték a katonák, és pontos információkkal szolgáltak részükre a szerződéses és tartalékos szolgálatra történő jelentkezés részleteiről.
Fotó: Kiss János t. zászlós
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2