Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
A „darázscsípte” katona emlékműve
2016.05.09. 20:55 , Szily Béla hadnagy
Bíró László püspök, Magyarország Katonai Ordináriusa ünnepi szentmise után leplezte le és avatta fel Füzi József honvéd újjáépített emlékművét 2016. május 6-án.
A Pécs részét képező Magyarürög feletti hegyen, korabeli nevén Darnó-hegyen valamikor katonai lőtér helyezkedett el. 1928-ban itt teljesített szolgálatot egy fiatal honvéd, Füzi József, akit szolgálatteljesítés közben megcsípett egy darázs, majd rövid időn belül meghalt. Első hallásra talán nem tűnik ez az esemény meghatározónak, de abban az időben, mikor a Nagy Háborúból talpra álló országnak példát kellett mutatni, Füzi József nem hagyta el őrhelyét, a legvégsőkig kitartott. Hősies kitartásával, néma tűrésével példát mutatott társainak, a civil lakosságnak, a jövő generációinak. 
Valaha emlékmű jelezte halálának helyét, de az évtizedek alatt vandál kezek először a kerítést, majd magát az emlékművet is lerombolták. Ezt az emlékművet újította fel a Mecsek Egyesület, bízva abban, hogy az utódok nem felejtik el egy magyar honvéd helytállását. Az emlékmű avatásán részt vett Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Oszoli Dénes, Pécs Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője és a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 7. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda képviseletében Szily Béla hadnagy. 

Fotó: a szerző felvételei
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2