Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Több évtizednyi szolgálat
2018.01.12. 11:27 , Horváth Ferenc nyá. százados, Csatári Zsanett főhadnagy
Elhunyt a Honvéd Bajtársi Klub Pápa tiszteletbeli elnöke, Markel János nyugállományú ezredes.
2017. december 14-én tartotta évzáró rendezvényét a Honvéd Bajtársi Klub Pápa, melyre minden évben a legnagyobb szeretettel készül az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) veszprémi állománya, hiszen a klub vezetésével és a tagokkal baráti kapcsolatot ápolnak. Az ünnepi díszbe öltöztetett teremben az ültetési rendnek köszönhetően asztaltársunk volt Markel János nyugállományú ezredes, a klub korábbi elnöke. Együtt szippantottuk magunkba a fahéj, a narancs illatát, régi, közös történetekkel csaltunk mosolyt egymás arcára az estébe nyúló ünnepségen. Sötétedés előtt baráti öleléssel búcsúztunk. Most már tudjuk, ez a búcsú örökre szólt. December 22-én derült égből érkezett a szörnyű hír: Jani bácsi elhunyt. Nyílként találtak meg bennünket a kérdések: Miért? Miért most? Miért Ő? Miért így?
Markel János 1931. január 17-én született Szentbalázson munkáscsalád gyermekeként. 1950. október 20-én kezdte meg tanulmányait a Vasvári Repülőtiszti Iskolán. 1952 jelentős változásokat hozott életében: szeptember 16-án hadnaggyá avatták, és még ebben az évben házasságot kötött elsőszülött gyermekének édesanyjával. Első beosztását Szolnokon kapta. 1953-ban elvált, 1956 márciusától már Sármelléken szolgált. Időközben újra megnősült, és 1 év múlva, mikor az alakulata Taszárra települt, a 2 fiúgyermekkel bővült Markel család fél évig ott folytatta életét, majd visszatértek Sármellékre. 1961 júniusában költöztek Pápára, és az egykori katona itt szolgált nyugállományba vonulásáig, 1986. február 1-jéig.
Közösségi ember lévén nem tétlenkedett, december 1-jén már a Honvéd Bajtársi Klub tagja lett. 1991-ban a Közgyűlés elnöknek választotta. 21 évig tartó elnöksége alatt munkáját mindig precízen, fáradhatatlanul végezte. Jó szervezőképességének és kitartásának köszönhetően a rendszerváltozás ideje alatt is töretlenül vitte előre az egyesülete életét. Tájékozott volt az aktuális jogszabályok terén. Testvérkapcsolatot alakított ki nyugállományú klubokkal, több honvédségi klubot tömörítő szervezetnek, szövetségnek is tagja lett a Honvéd Bajtársi Klub Pápa. A katonaszerencse is kísérte elnökségét. Az MH 47. Pápa Harcászati Repülőezred felszámolása paradox módon hatott az egyesület életére: a tagok létszám folyamatosan nőtt.
Érdemei elismeréseként 1997. február 15-én a Veszprém Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka javaslatára a honvédelmi miniszter alezredessé léptette elő. 2001-ben Honvéd Vezérkar főnöki emlékplakettet, majd Honvédelemért kitüntető cím I. osztálya miniszteri kitüntetést, 2002-ben hadkiegészítő parancsnoki elismerést kapott. 2005-ben az országban negyedikként alakult meg a Klubon belül a „hivatásos szekció”, 2006-ban pedig katonai közösségeken túlmutató elismerésként a Veszprém Megyei Közgyűlés zászlót adományozott a Honvéd Bajtársi Klub Pápa részére. Még ugyanebben az évben a BEOSZ emlékéremmel jutalmazta tevékenységét, és a honvédelmi miniszter május 21-én ezredessé léptette elő.
2007-ben, a klub megalakulásának 35. évfordulóján a tagok létszáma már 289 fő volt, saját dalkörrel, kártyacsapattal, ezért a honvédelmi miniszter Markel ezredest tárgyjutalomban részesítette. 2012-ben „Életet az az éveknek” emléklappal ismerték el munkásságát. 21 éves elnöki tevékenysége alatt mindvégig szoros együttműködésben dolgozott és baráti kapcsolatot ápolt az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnokával, a jogutód MH KIKNYP veszprémi 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központjának parancsnokával és személyi állományával. Nagyon jó viszonyt alakított ki a pápai repülőtéren szolgáló mindenkori parancsnoki és beosztott állománnyal, Pápa város vezetőségével. 2016-ban a Honvéd Bajtársi Klub „Tiszteletbeli elnök” -nek választotta.
Markel János nyugállományú ezredes, édesapa, nagyapa, dédapa, jó barát élete során megismerte az örömöt és a bánatot. Megtanulta és továbbadta a munka értelmét és a szorgalom értékét, megbecsülte az eredményt. Ismerte a szolgálat nemes áldozatának, a másokért való élet küldetését. Tudta, mit jelent a jó szó, mit jelent a segíteni akarás az elesetteknek. Tartalmas, bölcs, reménnyel, buzgósággal teli életét úgy építette fel, amit érdemes követni, amit érdemes élni, és amire érdemes emlékezni.

Fotó: archív, internet
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2