Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Népszerű volt a Jutasi Őrmester Túra
2019.06.06. 12:53 , Fajd Bence hadnagy

 A Jutasi Őrmester Túra tizenöt évvel ezelőtt, civil kezdeményezésre jött létre, hogy a helyben és környéken élők, jobban megismerkedhessenek Veszprém katonai hagyományaival. Mára, elsősorban általános- és középiskolások helytörténeti vetélkedésévé vált.

 

A 2019-es megmérettetést, az MH KIKNYP 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ (Veszprém), Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a helyben települt katonai szervezetekkel és a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületével közösen szervezte meg, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a fiatalokhoz közelebb hozzák a katonai pályát, elérhetővé tegyék a honvédelembe való bekapcsolódás lehetőségét. A rendezvény fontos célja a fentiek mellett, az egészséges közösségi versenyszellem fejlesztése is.

 

A megmérettetés lehetőséget biztosít a résztvevők számára, hogy bizonyíthassák rátermettségüket, a csapaterőben rejlő képességeiket. A júniusi 4-i verseny sikeréhez hozzájárult még a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára is, egyrészt mint megyei közgyűjtemény, másrészt mint a Jutasi Honvéd Csapataltisztképző Intézet egykori épületének jelenlegi működtetője. Frissítő pontot üzemeltetett a Verga Zrt. a Jutas Vitéz Kilátónál, és a jutaspusztai Repülős Emlékműnél. A Laczkó Dezső Múzeum munkatársa a Hősök Kapujánál vezette körbe a résztvevő tanulókat, és tájékoztatást adott – többek között – az Országzászlóval kapcsolatban is. A versenyre több mint 700-an jelentkeztek, többségük célba is ért. A diákok nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatok végrehajtásába, vidáman, de teljes összpontosítással mindenki a tudása legjavát adta. Leggyorsabban a Noszlopy Gáspár Gimnázium tízfős csapata teljesítette a középiskolásoknak előkészített 13,5 kilométeres távot, míg a Vetési Albert Gimnázium tanulói vettek részt legnagyobb számban a megmérettetésen. A Lovassy László Gimnázium diákjai szerezték a legtöbb pontot a Honvédelmi totóban. A túrát teljesítő általános iskolások „Jutasi Őrmester Túra 2019” feliratú hátitáskát, míg a középiskolások pendrive-ot kaptak. A legjobban teljesítő csapatok sportfelszerelésre fordítható vásárlási utalványokkal gazdagodtak.

2020-ban ismét Jutasi Őrmester Túra!

Fotók: A szerző felvételei

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2