Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
„Addig élnek, amíg emlékezünk rájuk”
2019.01.15. 13:29 , Singer Éva hadnagy
Szigligettől Veszprémig meneteltek az elmúlt napokban a Veszprém megyei Doni Emléktúra résztvevői a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében, ezzel a távval tisztelegve a hősök emléke előtt. Amerre jártak, a települések lakóival közösen megemlékezéseken is felidézték a szomorú eseményeket; a bajtársiasság, a hazaszeretet, az önfeláldozás és a sírig tartó katonai eskü 76 évvel ezelőtti példáját, amelyen az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) veszprémi toborzói is részt vettek.
Szigligetről indult pénteken délelőtt az emléktúra, amelyen Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes, megyei elnök elmondta: Kaptur József nyá. alezredes parancsnokságával a doni tragédia emlékére megalakult Bakony Nemzetközi Menetszázadban a magyarok mellett német, cseh, szlovák és litván tartalékos katonák, a Majsai Kiskun Huszár Bandérium, székesfehérvári, várpalotai és balatonfűzfői középiskolák diákjai járják végig két nap alatt a kijelölt, összesen 50 kilométeres utat. A csapatzászlót Porga Gyula, Veszprém polgármestere adta át menetszázadnak, majd Szécsi Ferenc zalabéri plébános szentelte meg.
A résztvevők kora délután Káptalantóti és Köveskál érintésével Monoszlóra érkeztek, ahol a világháborús emlékművénél a település lakosaival és vezetésével együtt koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt. Innen Mencshelyen át Nagyvázsony felé vették az irányt. Ezen a szakaszon érezhették át legjobban a doni állapotokat a résztvevők, hiszen néhol térdig érő hóban, 50 km/órás szélben kellett megtenniük a távot. A hősök emlékművéhez fáklyás menetben érkezett a század, majd Dr. Szabó József János hadtörténész megemlékező beszéde után elhelyezték a tisztelet mécseseit, koszorúit. Szombaton az első állomás Tótvázsony volt; a közösségi házban Sipos Ferenc polgármester forró teával, süteménnyel várta a résztvevőket. Nemesvámoson szintén frissítőkkel készültek a lakosok, akikkel a század tagjai közösen rótták le tiszteletüket a hősök emléke előtt. Innen már Veszprémbe vezetett az út, a hősi emlékműnél megrendezett városi megemlékezésre.

 A megyeszékhely nevében Dr. Strenner Zoltán Vendel szólt az emléktúra résztvevőihez. „Tizenkilenc éve már, hogy évről évre végigjárják ezt az utat, így emlékezve az 1943 januári, doni, urivi ütközetre, az ott harcoló és helytálló honfitársainkra. Magyar katonákra, hősökre, sok-sok hiába hazavárt apára és fiúra egyaránt. Azokra a magyarokra, akik ott és akkor értünk is, hazánkért, a közös jövőnkért, a mi jelenünkért harcoltak.” – idézte fel az eseményeket az önkormányzati képviselő. Az emléktúra utolsó szakasza vasárnap Balatonfűzfőn volt, ahol a Jézus Szíve templomban Laposa Norbert plébános szentmisét mondott a hősök lelki üdvéért. Prédikációjában kiemelte: a hősök példájára meg kell tanulnunk a másikért élni.
A szentmisét követően a templom falán elhelyezett emlékműnél folytatódott a megemlékezés, melyen Szabó István honvédelmi államtitkár elevenítette fel a doni katasztrófa történelmi hátterét. Kiemelte: a magyar hadsereg nagy árat fizetett hitleri Németország addigi jótéteményeiért. Az emléktáblánál koszorút helyeztek el a katonai és civil szervezetek, a társszervek és a települések vezetői. A rendezvény végén Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes emlékéremmel köszönte meg a szervezésben, illetve a lebonyolításban nyújtott segítséget többek között Soós Gyula őrnagynak, az MH KIKNYP veszprémi parancsnokának.

Fotó: a szerző felvételei
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2