Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
170 éves a Magyar Honvédség
2018.05.23. 11:01 , Mészáros Károly őrgy.
Tematikus hét Kaposváron
Idén ünnepli 170. születésnapját a Magyar Honvédség, amelyre az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári központja tematikus héttel emlékezik meg május 22-27. között
Ünnepi koszorúzás Kaposváron - Megkezdődött a tematikus hét

Somogy megyében a katonai szervezetek kezdeményezésére több helyi programmal állítanak emléket a 170 éves honvédségnek. Május utolsó hetében a magyar honvédelem napjának ünnepétől a Hősök Emléknapjáig kiállítások, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred nyílt napja, koszorúzások és megemlékezések várják Kaposváron és megyeszerte az érdeklődőket. Az eseménysorozatot a „170 éve Somogyért, a Hazáért” szlogen jelképezi.

A hét együttműködői között katonai nyugdíjas szervezet és alapítvány is megtalálható. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által összeállított vándorkiállítás megvalósításában a Somogy Megyei Önkormányzat, míg a 170 éves Magyar Honvédség tiszteletére a kizárólag Somogy megyei lakosok részére kiírt, a március 15-i nemzeti ünnep előtt elinduló fotó és rajzpályázat megvalósításában a Somogy Megyei Kormányhivatal az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság partnere.

A tematikus hét a magyar honvédelem napjára történő megemlékezéssel kezdődött meg Kaposváron. A május 22-i ünnepi koszorúzáson a megjelenteket az eseményt rendező Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja elnöke, Pető László nyugállományú alezredes köszöntötte.

Prof. dr. Csikány Tamás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék tanszékvezetője ünnepi beszédében felidézte a 170 évvel ezelőtt alakult honvédsereg megalakulásának körülményeit.

„Több ünnepre is emlékezünk ezekben a napokban. Emlékezünk a 170 éves honvédségre, a honvédelem napjára, a honvédsereg vezetőjére, Görgey Artúr tábornok születésének 200. évfordulójára és május utolsó vasárnapján a Hősök Napján a harcokban elhunyt katonákra. Az elhunyt katonák között ott vannak az egykori kaposvári 44. gyalogezred rosseb bakái is, akik a 100 évvel ezelőtt véget ért somogyi, kaposvári harcok áldozatai. Az emlékezés pedig azért fontos, mert nem akartak ők hősökké válni, családapákként, szerető férjként szerettek volna élni. Azonban Galíciában vagy az Isonzónál ezek a katonák életük feláldozása okán hősökké váltak. Az utókornak pedig kötelessége az ő emléküket ápolni” - hangzott el az ünnepi beszédben.


Az esemény záró momentumaként az ünnepségen megjelentek megkoszorúzták az egykori 44. gyalogezred obeliszkjét. A Somogy Megyei Kormányhivatal nevében Fehér Gábor alezredes, védelmi bizottsági titkár, míg a helyőrség-parancsnokság képviseletében Szikszai László alezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnokhelyettese koszorúzott. A tematikus hét szervezője, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviseletében Vitár Zsolt alezredes, parancsnokhelyettes és Horváth Jenő őrnagy, a kaposvári központ parancsnoka helyezte el az emlékezés virágait.

Fotó: Koncsek Barna zls.



Rajzokon és fotókon a magyar katonák

A 170 éves Magyar Honvédség tiszteletére szervezett tematikus hét keretében május 22-én nyílt meg azokból a katonás témájú fotókból és rajzokból szervezett kiállítás, amelyek a Somogy Megyei Kormányhivatal és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kaposvári központja közös pályázatára érkeztek be.

A pályázat kiírói célnak tekintették a civil lakosság és a katonák, a társadalom és a honvédség kapcsolatának erősítését, a katonai hagyományok ápolását, a vizuális kultúra fejlesztését.
Az április végi beküldési határidőig közel hatvan fénykép és közel 200 rajz érkezett a kiírókhoz. A fotósokból és rajztanárokból, köztük az MH KIKNYP Somogy megyei állományából Koncsek Barna zászlós és Kováts Nikoletta közalkalmazott részvételével felállt zsűri nehéz döntést követően választott ki ötven rajzot és húsz fotót, amelyeket kiállítottak a galériában, valamint döntöttek a díjazottakról is.

A gyermekek alkotásain a huszároktól a ma országhatárt védő katonákig, az egykori ágyútól a ma Grippenjéig minden fellehető, ami a kicsik szemszögéből a magyar katonához köthető. A fotókon szintén megjelenik a magyar könnyűlovasság képviselője, de készült fénykép az önkéntes területvédelmi tartalékos katonákról is.

A május 22-i kiállításmegnyitóra és eredményhirdetésre érkező közel kétszáz fős tömeget a Kaposvár Helyőrségi Zenekar térzenéje és az MH KIKNYP kaposvári központjának toborzói fogadták a megyei kormányhivatal épülete előtt.

Az eseményt Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg, majd dr. Sütő Tamás nyugállományú vezérőrnagy méltatta a 170 éves Magyar Honvédséget, a pályázatra érkezett pályaműveket és az alkotókat.

Az értékes díjakat a nyertes alkotóknak a pályázat kiírói, Vetési Bernadett főigazgató és Vitár Zsolt alezredes, az MH KINYP parancsnokhelyettese nyújtották át, a kiállított rajzok alkotói pedig az oklevél mellé a HM Zrínyi Kiadó kiadványát is átvehették.

A rajzpályázat eredménye:
1. helyezett: Kliment Villő 8 éves; Bárdos Lajos Általános Iskola – Nagyatád,
2. helyezett: Potó Fanni 12 éves, Széchenyi István Általános Iskola - Siófok
3. helyezett: Farkas Barbara 6 éves, Kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda

Különdíjasok:
Tell Boglárka 12 éves, Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Kisfaludy Utcai Tagiskola - Kaposvár, Plájás Olivér 6 éves, Búzavirág Tagóvoda - Kaposvár, Tallián Róbert 10 éves, Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Toldi Lakótelepi Tagiskola - Kaposvár

Intézményi különdíj: Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Toldi Lakótelepi Tagiskola

A fotópályázat elismerése:
1. helyezett:
Lukács Róbert - Taszár
2. helyezett: Gálovics Márk -
Nagyatád
3. helyezett: Szellő Gábor - 
Kaposvár

Különdíjas: Vörös Gábor Attila - Kaposvár

Fotó: Koncsek Barna zls.


Kaposvári tárlaton a Magyar Honvédség 170 éve

A tematikus hét harmadik eseményére került sor május 23-án, délelőtt a megyeháza dísztermében. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a 170. évfordulóra készített vándorkiállításán az érdeklődők betekintést nyerhettek az elmúlt időszak történéseibe, jelentős eseményeibe, és megismerhették a magyar honvédek jellegzetes tárgyait.

A kiállítás megnyitóján megjelenteket Biró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke köszöntötte, majd Pintér Zoltán nyugállományú vezérőrnagy mutatta be a tárlatot, egyúttal felidézte Somogy megye katonamúltját és -jelenét. Kiemelte, hogy a születésnapját ünneplő Magyar Honvédség története elválaszthatatlan a megyétől, így az sem véletlen, hogy az eseménysorozat a „170 éve Somogyért, a Hazáért” szlogen jegyében zajlik. A mai megnyitó pedig azért is különleges és aktuális Kaposvár számára, mert ezen a napon született a somogyi megyeszékhelyen Rippl-Rónai József festőművész, aki a 100 éve befejeződött első világháború folyamán haditudósítóként is tevékenykedett.

A megnyitó közönsége körében nagy sikert aratott a katonaportrékkal borított Hősök Fala, de nagy figyelem összpontosult az egykori és mai egyenruhákra, fegyverekre is.

A vándorkiállítást a megyeszékhelyen június 1-jéig tekinthetik meg az érdeklődők, ahol a látogatók találkozhatnak a ma katonáival is, hiszen a tematikus hét szervezőinek az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzói segítenek az érdeklődőknek a tárlatvezetésben, valamint tájékoztatást adnak a honvédség továbbtanulási és szolgálatvállalási lehetőségeiről is.

Kaposváron a tematikus hét alatt zajlik a már országos hírű Rippl-Rónai Fesztivál is, melynek kiemelt programja a május 27-i gyermeknapi programsorozat. A katonák a szervezőkkel egyeztetve a gyereknapi eseményekhez kapcsolódva az ingyenesen látogatható kiállítást ezen a hétvégén nyitva tartják, és vasárnap a kisiskolás látogatókat ajándékokkal is várják.

Fotó: Kováts Nikoletta ka.

Marcali megemlékezés a Magyar Honvédségről

Marcaliban is megemlékeztek a 170 éves Magyar Honvédségről.
A város honvédségi nyugállományú szervezeteinek meghívására az Európa Park szabadtéri színpadán a Honvéd Nyugállományúak Klubja és a Bajtársi Egyesület képviselői ünnepi műsorral és az évfordulóhoz kapcsolódó gyermekrajz-pályázat eredményhirdetésével emlékeztek meg a jeles évfordulóról május 23-án. Az esemény zárásaként Héger György nyugállományú őrnagy és Szentes István nyugállományú alezredes Mészáros Károly őrnaggyal, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári érdekvédelmi részlegének vezetőjével megkoszorúzta az egykori helyőrségben működött katonai alakulatok emlékét őrző kopjafát. Marcaliban az ünnepi programok részeként makett- és modellkiállítással, nemzetközi nyugdíjasklub találkozóval és hősök napi megemlékezéssel is tisztelegnek a 170 éves Magyar Honvédség előtt.
Fotó: Olasz Erzsébet

Nyitott kapukkal

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kaposvári központjának 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű tematikus programjainak részeként, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred május 24-én megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.

Több száz gyermek, fiatal és a katonák mindennapjai iránt érdeklődő felnőtt látogatta meg a kaposvári laktanyát a nyílt nap keretein belül. A katonák gyermekei is birtokba vehették szüleik szolgálati helyét, beülhettek a katonai mentőbe, büntetlenül szirénázhattak a katonai rendészek gépkocsijába, de nem maradt üresen a HM Zrínyi Nonprofit Kft. médiabusza sem. A katonai alakulatok és más testületek bemutatkozásán túl, az MH KIKNYP kaposvári toborzói is segítettek a fiataloknak egy kicsit angyalbőrbe „bújni”, a felnőttek pedig tájékoztatást kaphattak arról, hogyan vállalhatnák ezt a hivatást.

A katonai haditechnikai bemutatón mellett, a Kaposvár Helyőrségi Zenekar gyermekműsorral kedveskedett a legfiatalabb korosztálynak. A több ezer érdeklődő az airsoft és lézerpuska- lövészetet is kipróbálhatta, labirintusban tájékozódhatott, az arra vállalkozó gyerekeket pedig igazi akcióhőssé varázsolták a katonák az arcfestésnek köszönhetően.

 Fotó: 4.TÉK


Megújult a kaposvári Hősök temetője

Május 28-án, Kaposváron, a Honvédelmi Minisztérium és a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében átadták a Hősök temetője felújított sírjait és emlékműveit, amely egyben Hősök napi megemlékezés is volt. Az eseménnyel lezárult az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kaposvári központ „170 éves a Magyar Honvédség” tematikus hete.

A centenáriumi pályázatból megújult temető átadásán a város polgármestere, Szita Károly köszöntötte a résztvevőket. A temető történetének ismertetése mellett a város vezetője elmondta, hogy a somogyi megyeszékhely lakói büszkén nevezik Kaposvárt katonavárosnak, ezért a megyeszékhely önkormányzata az első világháború befejezésének centenáriumi évében könyvet tervez kiadni helyi katonatörténet témakörében.

Az eseményen felszólalt Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője is, aki kiemelte Kaposvár önkormányzata a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően 709 hadisírt, a központi emlékművet és a temető környezetét újíthatta meg, így a Hősök Temetője méltó nyughelyet biztosít az itt eltemetett katonáknak.

Avatóbeszédében dr. Holló József, a honvédelmi minisztérium kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosa elmondta, hogy napjainkban még fontosabb a társadalmi emlékezet ébren tartása és a közös értékek megőrzése. „Az első világháborús katonatemetők sajátja, hogy miközben az örökkévalóságot hordozza, máig ható története van. Időtlen és mégis időhöz kötött, így folyamatosan új lehetőséget ad a régi ellentétek feloldására és kiegyenlítésére”-mondta.

Az esemény zárásaként a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet és egy-egy szál virágot helyeztek a katonasírokra.

A felújított Hősök Temetőjének átadásával lezárult az MH KIKNYP kaposvári központja által szervezett egy hetes „170 éves a Magyar Honvédség” tematikus programsorozat, amely a hadtörténelem, a katonák élete vagy éppen a katonai szolgálat iránt érdeklődők számára nyújtott program és emlékezési lehetőséget Kaposváron.

Fotó: Kováts Nikoletta ka.
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2