Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Ünnepi megemlékezések Somogyban
2018.03.20. 07:38 , Mészáros Károly őrnagy
A nemzeti ünnep alkalmából, megyeszerte megemlékezéseket tartottak Somogyban.
Kaposváron, március 14-én, katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót a Kossuth téren, majd a Hősök templománál ünnepi műsorral emlékeztek meg a 170 évvel ezelőtti forradalmi napokról. A program zárásaként a Hősök emlékoszlopánál koszorúztak az ünneplők, melynek keretében Horváth Jenő őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kaposvári központjának parancsnoka, Pető László nyugállományú alezredessel, a kaposvári Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja elnökével közösen helyezte el a tisztelet virágait. Emellett emléküléssel tisztelegtek a somogyiak a megyeházán Leveldi Kozma Ferenc egykori 48-as huszár kapitány előtt. A helyi születésű katonában többek között a magyar lótenyésztés úttörőjét tisztelhetik - hangzott el Bíró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnökének ünnepi köszöntőjében.

Marcaliban március 15-én, a központi ünnepi program keretében emlékeztek meg a város egykori szülöttéről, Tóth Ágoston Rafael honvéd ezredesről, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc neves katonai vezetőjéről, az önálló magyar katonai térképészet megteremtésének kezdeményezőjéről. A honvéd ezredes egyetlen kültéri szobránál Mészáros Károly őrnagy, az MH KIKNYP kaposvári központjának érdekvédelmi részlegvezetője helyezte el az emlékezés koszorúját a marcali nyugállományú szervezetek vezetőivel közösen. Az eseményen közreműködött a marcali Bajtársi Dalárda.

A somogyi kisvárosban „Hősök, csaták, relikviák” címet viselő időszaki kiállítás is nyílt, mellyel a szervezők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója előtt tisztelegnek. A kiállítás nagyszámú és jelentős eszmei értékű tárgyi anyaga a kort idéző dokumentumokból, portrékból, litográfiákból, emléktárgyakból, viseletmásolatokból és eredeti fegyverekből áll.

Fotó: Kőrösiné Horváth Emília
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2