Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Jubileumi szerződéskötések Debrecenben
2018.02.21. 10:15 , Smidróczki Róbert főhadnagy
Kettős jubileumot „ünnepeltek” Debrecenben 2018. február 20-án, amikor is újabb tartalékos katonák írták alá önkéntes műveleti, illetve területvédelmi tartalékos szerződésüket.
A ma működő magyar professzionális haderő egyik meghatározó eleme a tartalékos rendszer, melynek korábbi formáját 2011-ben alakították át és újították meg. Ekkortól beszélhetünk önkéntes műveleti, valamint önkéntes védelmi tartalékos katonákról. A folyamat azonban ezzel nem ért véget, hiszen az elmúlt év tavaszán új elemként létrejött az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma, amely révén a helyi közösségekre építve önkéntes területvédelmi századok alakultak az ország valamennyi járásában és fővárosi kerületében. A tartalékos rendszer egyik legfőbb jellemzője, hogy azoknak is lehetőséget biztosít honvédelmi feladatokban való részvételre, akik nem szeretnék feladni civil foglalkozásukat vagy iskolai tanulmányaikat. A szolgálatot vállalók különböző juttatásokban részesülnek, így megilleti őket szerződéskötési, illetve éves rendelkezésre állási díj, valamint – behívásuk idején – a tényleges szolgálatért járó illetményre jogosultak. A fiatalok csatlakozásának ösztönzése kapcsán fontos megemlíteni, hogy – az 50/2017. (IX. 15.) HM utasítás alapján – a tartalékos katonai jogviszonnyal rendelkező hallgatók honvédségi ösztöndíjra is pályázhatnak. Ezek az összegek éves szinten akár több százezer forint plusz jövedelmet is jelenthetnek.

Hajdú-Bihar megyében a tartalékos rendszer átalakítását követően komoly toborzó tevékenység indult meg. Kezdetben a műveleti tartalékos létszámkeretek feltöltése, majd 2017 áprilisától a területvédelmi tartalékos rendszer bevezetése egyaránt jelentős feladatokat jelentett a katonai toborzóknak. A szakszerű toborzó munka eredményeképpen azonban a megyében folyamatosan nőtt a tartalékosok létszáma, melynek köszönhetően a tartalékos rendszer fejlesztése 2018. február 20-án ismét egy fontos állomásához érkezett. Ezen a napon újabb 25 fő tartalékos katona – köztük a hajdúság 500. önkéntes műveleti tartalékos katonája, illetve a 200. önkéntes területvédelmi tartalékos katonája – írta alá szerződését ünnepélyes keretek között a Nagysándor József Laktanyában. A rendezvényen megjelenteket Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni parancsnoka köszöntötte. Az alezredes szerint igazán örömteli, hogy Hajdú-Bihar megyében ekkora népszerűségnek örvend a tartalékos katonai szolgálat, hiszen kevés megye mondhatja el magáról, hogy több mint 500 fő műveleti és több mint 200 fő területvédelmi tartalékos katona vállalta eddig a szolgálatot. Ezért külön köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik csatlakoztak a tartalékos rendszerhez, és civil elfoglaltságuk mellett is vállalják, hogy részt vesznek a haza szolgálatában.

A szerződések aláírását követően Czill István alezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megyei előkészítő részlegének vezetője a területvédelmi tartalékosoknak vázolta a felkészítésük tervezett végrehajtását, illetve az év hátralévő részében rájuk váró feladatokat.

Fotó: Várkonyi Zsolt zászlós
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2