Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Bajtársi évkezdés Pápán
2018.02.01. 13:30 , Csatári Zsanett főhadnagy
Két honvéd nyugállományú klub is megtartotta évértékelő-évkezdő közgyűlését az elmúlt héten Veszprém megyében.
Zsúfolásig telt a Helyőrségi Művelődési Otthon nagyterme január 25-én, Pápán, hiszen a Honvéd Bajtársi Klub tartotta a 2017. évet értékelő közgyűlését. Az egybegyűlteket Horváth Ferenc nyugállományú százados, titkár köszöntötte, majd felkérte Farkasdi Lajos elnököt, értékelje az előző évet. A 2016-ban teljes arculatváltáson átesett, azóta 32 fővel bővült klub a tavalyi évben fennállásának 45. évfordulóját ünnepelte. A tagság a 2017-es év során nem csupán a feladatainak számát növelte, a prioritás is változott. A klub vezetése kezdetektől fogva fontosnak érzi, hogy az érdekvédelmi és kulturális tevékenységen túl szerepet vállaljon az ifjúság hazafias nevelésében is. 2017. szeptember 29-én Pápa városában az országban elsőként szervezték meg a „Hazámat szolgálom” elnevezésű versenyt a város 6 középiskolájának részvételével. A rendezvény védnöke Gangler László ezredes, a MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, fővédnöke Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere volt. A lebonyolításban a Bajtársi Klub tagjai, a pápai reptér személyi állománya, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) veszprémi kollégái is részt vettek.

A tagság az MH KIKNYP veszprémi érdekvédelmi állományával együttműködve folyamatosan kutatták és látogatták a segítségre szoruló egykori kollégákat, valamint minden állami és nemzeti ünnepen egyenruhában koszorúzta meg az emlékműveket a városi rendezvényeken.

Havi klubgyűléseiket igyekeztek előadásokkal is színesíteni. Vendégelőadójuk volt többek között Bagoly Katalin onkológus főorvos, Györkös György dísznövénykertész, Dani István csillagász. Több civil szervezettel is testvérkapcsolatot ápolnak, tavaly május 6-án a Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület meghívására a veszprémi érdekvédőkkel együtt látogattak el Badacsonylábdiba, baráti találkozóra. A tagok (ketten közülük személyes érintettségük miatt is) májusban döntöttek a Huszár lakótelep bejáratánál méltatlan állapotban álló ejtőernyős emlékmű örökbefogadásáról. A szerződés aláírásával a város 2017-től kezdve évente 50 000 Ft pénzösszeget biztosít az emlékmű karbantartására.

2017. október 26-án a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében koncerttel ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a klub dalköre, amelyről ide kattintva  részletesen is olvashatnak. A jubileum alkalmából Vidám Nagyik dalkör címmel cd-t jelentettek meg: az énekesek számtalan fellépést tudhatnak magukénak, az ebből származó bevételt pedig jótékony célokra fordították.

A város és a megyében működő katonai szervezetek egyaránt nagyra értékelik a tagság tevékenységét.


Január 26-án a devecseri könyvtár különtermében gyűltek össze a Meggyeserdő Honvéd Nyugdíjas Klub tagjai. A kezdéskor érkezett a hír, hogy a 20 főt számláló klub egyik meghatározó tagja, Horváth Sándorné feladta betegséggel vívott harcát. A jelenlévők mély megrendüléssel fogadták a hírt. Horváth Sándorné Zsuzsa a „meggyeserdeiek” legaktívabb tagja, a klub és a család motorja volt. Egész élete a hadsereghez kapcsolódott. Katonafeleség lett, miközben ő maga polgári alkalmazottként tett a honvédelemért. Végső búcsúztatására február 1-jén, Káptalanfán kerül sor.

Rövid emlékezés után Binder Károly nyugállományú őrnagy levezetésével Puskás Tibor nyugállományú alezredes, a klub elnöke értékelte az elmúlt évet. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét Berdó Gábor Károly nyugállományú százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságot Soós Gyula őrnagy és Csatári Zsanett főhadnagy, a várost Vörös Tibor önkormányzati képviselő és Ferenczi Gábor polgármester képviselte. A kis létszámú közösség tartalmas évet tud maga mögött. Számtalan kirándulás, koszorúzás, hadisírok felkutatása, karbantartása, látogatás is szerepel a végrehajtott feladatok között. A tagok jelentős szerepet vállaltak Devecser életében, melyért a város vezetése köszönetét fejezte ki, és biztosította őket a 2018. évi támogatásáról is. Ennek egyik elemeként a 2013-ban létrejött Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakiskolájának diákjainak az idei évtől előadásokat tartanak a veszprémi toborzók és a Meggyeserdő klub tagjai. 

Fotó: 3. TÉK
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2