Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Megyenap Marcaliban
2018.01.08. 13:18 , Mészáros Károly őrnagy
Minden év január hatodikán ünnepli Somogyország a megye napját, emlékezve arra, hogy 1498. január 6-án kapott a királytól Somogy – elsőként a vármegyék közül – címer- és pecséthasználati jogot. 2018-ban Marcali adott helyet a Somogy Megyei Közgyűlés ünnepi rendezvényének, melynek díszvendége Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere volt. Az ünnepi közgyűlésen részt vett Dr. Mátrai Márta, az országgyűlés háznagya, Neszményi Zsolt kormánymegbízott és a megye országgyűlési képviselői is.
A miniszter ünnepi köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy Marcaliban, ebben az egykor két laktanyának is helyet biztosító néhai katonavárosban ünnepelhet a megye. Somogyország polgárai a történelem folyamán hűségesek és hazaszeretőek voltak lakóhelyükhöz, és jelenleg is elkötelezettek a honvédelem ügye mellett, aminek tanúbizonysága, hogy nagy számban csatlakoznak az önkéntes tartalékos rendszerhez - hangsúlyozta Dr. Simicskó István.

Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke beszédében elmondta: büszkének kell lenni a megye történelmi, kulturális és természeti értékeire, ugyanakkor bátor helytállással kell a jövőt építeni. A nyugodt építkezésnek pedig leginkább a biztonság nyújt alapot: jól vizsgáztak a somogyi rendőrök és katonák a migránsválság kezelésében, és megvédték a polgárokat, Magyarországot, valamint Európa határait.

Az ünnepi közgyűlés alkalmával kitüntetésekkel ismerték el a megyéért legtöbbet tevők munkáját. Mások mellett Somogy Polgáraiért kitüntetésben részesült a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, mely a hagyományápolás mellett a katonai emlékek megőrzését is vállalta. A szervezet könyvsorozatában több kötetet szentelt az I. és II. világháborús visszaemlékezések megörökítésére, programjaiban pedig a katonai hagyományok ápolása is kiemelkedő hangsúlyt kap.

A január 6-i ünnepi közgyűlésre a megye katonai szervezeteinek képviselői is meghívást kaptak. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságot Horváth Jenő őrnagy, a kaposvári központ parancsnoka és Mészáros Károly őrnagy, érdekvédelmi részlegvezető képviselte.

Fotó: Kiss Kálmán
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2