Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Kegyelet
Kisbéri diákok a haza szolgálatában
2017.12.01. 13:39 , Fojtik Ádám hadnagy
November 30-án hadisírgondozó feladatokat láttak el az iskolai közösségi szolgálat keretén belül a kisbéri Táncsics Mihály Gimnázium 9. osztályos tanulói.
Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Komárom-Esztergom megyei irodájának hadisírgondozásért felelős beosztott tisztje, Fojtik Ádám hadnagy vezetésével a diákok a kisbéri Téglagyár utcai temetőben kerestek fel I. és II. világháborúban elesett katonasírokat.

A munkálatok megkezdése előtt egy előadást is meghallgathattak a tanulók a legfontosabb munkavédelmi szabályokról, a rájuk váró feladatokról, ezen kívül rendhagyó történelem órán is részt vettek: Simon László vezérkari őrnagy, az I. huszárhadosztály parancsnokának életéről tudhattak meg többet. Az őrnagy pályafutása és személye ösztönzőleg hathatott a fiatalokra, hiszen alakulatát, - amely 1944 végére mindössze 180 fő volt, 1945 január elején 3000 fősre duzzasztották sebesülésből felépült katonákkal, és semmilyen katonai tapasztalattal és lőszerrel nem rendelkező fiatalkorú leventékkel- hősiesen mentette meg a biztos haláltól. Január 10-én ezzel a csapattal kellett volna Bakonysárkány térségéből nyugati irányba támadásba indulni, hogy lyukat üssön a Budapest körüli szovjet ostromgyűrűn. Simon őrnagy felmérte, hogy ezzel a támadással csak azt éri el, hogy embereit a túlerőben lévő szovjet csapatok lemészárolják, ezért a parancsot megtagadta, a leventéket pedig hazaküldte. Január 11-én reggel súlyos fejsérüléssel találtak rá a bakonysárkányi kastély kertjében, három nap múlva a kisbéri kórházban belehalt a sérülésbe. A hivatalos jelentések szerint öngyilkos lett, utolsó levelében ezt írta: „Nem tudok másként cselekedni! ...Az én szomorú végem legyen figyelmeztetés arra, hogy így nem lehet harcba vinni csapatokat. Nem gyávaságból megyek el, hanem azért, hogy ebből a tettből sok ezer embernek java származzék. Családomat ne értesítsék, hogy hitük megmaradjon az ostrom szomorú napjaiban.”

A fiatalok szeme előtt megelevenedhetett a történelem és nem csupán sírokat, hanem húsvér embereket, hősöket kutathattak még nagyobb erőbedobással. Munkájuknak hála hat, világháborúban elesett magyar katona sírját sikerült azonosítani, majd megtekintették Simon őrnagy nyughelyét és a II. világháborús magyar parcellát.

Fotó: a szerző felvételei
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2