Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Kegyelet
Vitéz harcosok emlékét őrzik Öcsödön
2017.11.13. 08:14 , MH HFKP
A közelmúltban a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 8. Kiképző Százada és előkészítő részlege első világháborús emlékműavatáson vett részt önkéntes területvédelmi tartalékos katonák bevonásával.
Az önkéntesek részére az első „bevetések” egyike volt a rendezvény, amit maximális fegyelemmel és elhivatottsággal teljesítettek. A tervek szerint az alföldi tartalékos alegység megkapja a „68”-asok hadrendi számát is, így a 68. sorgyalogezredben szolgáló jászokra és kunokra jellemző katonai csapathagyományokat továbbviszik, így azok újjáéledhetnek korunkban.

Az emlékmű az első világháború után épült egy korabeli országgyűlési határozat alapján, de az eltelt idő és a természet megviselte, mindenképp felújításra volt szükség. A restaurálási munkálatoknak köszönhetően immár újra büszkén hirdeti a Nagy Háború harcosainak vitézségét.

A 68. sorgyalogezred állományába egykor – a jelmondatukhoz híven („Jászok, Kunok Előre!”) – Jász- Nagykun- Szolnok megyéből vonultak be a katonaköteles polgárok, így öcsödi polgárok is voltak szép számmal soraikban. Az Ezred kiválósága kitűnt több összecsapásban: Galíciában, Szerbiában, Olaszországban. Számos magas szintű kitüntetést kaptak, de súlyos árat fizettek érte: jelentős veszteséget szenvedtek el a háború alatt. Többször került szorongatott helyzetbe az egység, de mindig kiválóan helytállt, számos alkalommal fordított meg egy-egy elveszettnek ítélt ütközetet.

Fotó: MH HFKP
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2