Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Kegyelet
Az őszi szünetben is szorgoskodott a fiatal
2017.11.03. 09:33 , Juhász László százados
Szabadidejét nem kímélve segítette az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Békés megyei irodájának hadisírgondozó munkáját egy köröstarcsai diák.
Az őszi szünetet a diákok a legtöbben pihenéssel, szórakozással töltik. De van, aki hasznosan szeretné eltölteni ezt az időszakot is: Tóth Márk, a békéscsabai Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnázium 10. osztályos tanulója lelkes és visszatérő résztvevője az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében a hadisírgondozásnak. Kihasználva a szünet adta lehetőséget, jelentkezett a feladat végrehajtására.

Ő Békéscsabától távol, Köröstarcsán lakik, de vállalta volna, hogy beutazik a szünet idején Békéscsabára, hogy részt vehessen a sírgondozásban. A lelkesedéséért az iroda hadisírgondozást ellátó szaktisztjének a szervezésében kellemes meglepetés érte a diákot. Saját településén, Köröstarcsán a községi temetőben található egy II. világháborús hősi halotti sír. A település polgármesterével történt egyeztetést követően november 2-án lakóhelyén végezhette el a nemes feladatot.

A temetőben nagy feltűnést keltett az egyenruhás katonával megjelent, a helyiek által jól ismert fiatalember, amint szerszámokkal a kézben a karbantartásra szoruló sírhoz igyekeztek. A fedett beton sír mellől kikapálták a felnövő gazokat, megmetszették a sírhoz ültetett borostyánt, lesöpörték a faleveleket, letakarították a mohásodásokat, felgereblyézték és feltakarították a síremlék környezetét. A fáradságos munka meghozta az eredményét: az iroda hadisírgondozó tisztje és az iskolás egy ápolt katonai sír mellett, mécses meggyújtásával rótta le kegyeletét a két hősi halott katona előtt.

Fotó: a szerző felvételei
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2