Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Segítség a döntésben
2017.10.20. 10:58 , Smidróczki Róbert főhadnagy
Immár 18. alkalommal került sor október 18-19-én Debrecenben a „Szelet a Vitorlába” elnevezésű pályaválasztási kiállításra, amelyen az elmúlt évekhez hasonlóan az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni toborzói is részt vettek.
A pályaválasztás előtt álló fiataloknak bizony sok esetben nincs egyszerű helyzetük, hiszen többen közülük még maguk sem tudják, mi az, ami leginkább érdekli őket. Döntésüket megnehezíti, hogy gyakran nincsenek pontos információk birtokában egy-egy szakmáról, sőt van, amikor nem is tudják, hogy egy adott szakterületen milyen lehetőségeik vannak. A helyes döntés meghozatalában nagy segítség számukra a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya által szervezett kétnapos rendezvény, amelyen több száz iskolás fordul meg évről évre, megismerve a megyében működő szakiskolákat, továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségeket. A szervezők elmondása szerint ebben az évben több mint 50 középfokú oktatási intézmény és 25 munkáltató csaknem 200 szakma bemutatásával várta a fiatalokat. A katonai toborzók immár évek óta állandó és kiemelt „szereplői” az eseménynek, hiszen a honvédség egyrészt továbbtanulási, másrészt munkalehetőséget is tud kínálni a fiataloknak. Ráadásul a tartalékos rendszer révén azok is részt vehetnek honvédelmi feladatokban, akik esetleg más szakterületen szeretnének tanulmányokat folytatni, de érdekli őket a katonai szolgálat, szívesen kipróbálnák önmagukat az egyenruhások világában. Ennek megfelelően a katonák standjánál idén is nagy volt a forgalom. Az általános iskolások közül sokan érdeklődtek a városban működő Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumról, a középiskolások pedig az érettségire épülő katonai tanintézeti képzések mellett a szerződéses és az önkéntes tartalékos rendszerről is informálódtak.
Fotó: a szerző felvétele
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2