Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Újabb területvédelmi tartalékosok kötöttek szerződést Debrecenben
2017.08.17. 10:55 , Smidróczki Róbert főhadnagy
Gőzerővel halad az önkéntes területvédelmi tartalékos századok feltöltése Hajdú-Bihar megyében. Az augusztus 16-án megrendezett ünnepélyes szerződéskötésen 36-an csatlakoztak tartalékosként a honvédség kötelékébe.
A Magyar Honvédség célja, hogy ne legyen a magyarországi megyékben olyan járás, amely nem rendelkezik tartalékos katonával, bizonyos létszámú kiképzett katonai erővel, ezért az idei évtől egy új szolgálati formával bővült az eddig meglévő önkéntes tartalékos rendszer. Az ország valamennyi járásában és fővárosi kerületében területi elven szerveződő, úgynevezett önkéntes területvédelmi tartalékos századok alakulnak, melyekhez bárki csatlakozhat, akik lakókörnyezetük és közösségük biztonsága érdekében készek a biztonsági kihívásokra reagálni. A területvédelmi tartalékos katonák toborzása az elsők között Hajdú-Bihar megyében indult el. A megkezdett toborzó munka eredményeképpen eddig több mint kétszázan jelentkeztek szolgálatra és kezdték meg a felvételi eljárás folyamatát. Az első hajdúsági területvédelmi tartalékosokkal 2017. június 17-én kötött szerződést a Magyar Honvédség. Ezt a nyár közepén, augusztus 8-án és 16-án további két szerződéskötés követte, így már több mint kilencvenen csatlakoztak a rendszerhez.

„A megyében a tavasszal kezdődött el a toborzó munka, első körben a folyamatos tájékoztatáson, az új szolgálati forma minél szélesebb körben történő megismertetésén volt a fő hangsúly” – tudtuk meg Nagy Zoltán alezredestől, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni központjának parancsnokától az augusztus 16-i szerződéskötést követően.

„Most már a toborzással és a jelentkeztetéssel párhuzamosan az alkalmasság vizsgálatok megszervezése, illetve a szerződéskötések előkészítése is napi feladattá vált, azaz elmondható, hogy intenzív szakaszához érkezett a területvédelmi tartalékos rendszer feltöltése. Első körben 13-an kötötték meg a szerződésüket, majd őket követte újabb 45 fő, a mai napon pedig 38-an írták alá a szükséges dokumentumokat” – fogalmazott az alezredes.

A szerződéseket a honvédség részéről Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka írta alá, aki beszédében köszönetét fejezte ki a szolgálatot vállalóknak. Takács dandártábornok szerint örömteli, hogy vannak olyanok, akik készek tenni hazájukért, biztonságot garantálnak szűkebb környezetüknek és magukénak érzik a honvédségi eszméket: becsület, bátorság, helytállás, hazaszeretet és önfeláldozás. A tábornok kitért a további feladatokra is, mint elmondta, az első kiképzésre a tervek szerint várhatóan az ősz folyamán kerül sor, ahol a felkészítés mellett a résztvevők megkapják a tartalékos szolgálat ellátásához szükséges felszereléseiket.

Fotó: Punku Szabolcs zászlós
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2