Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Kegyelet
„A hazát együtt, közösen kell megvédeni”
2017.06.18. 13:05 , Ifju Tímea főhadnagy
VI. Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napok
Hatodik alkalommal rendezték meg a Rákosmenti rendvédelmi és katonai napokat Budapesten, a Ferihegyi út – Rákos patak mentén található 20 hektáros területen június 16-18. között. A rendezvényen szinte az összes rendvédelmi szerv képviseltette magát úgy, mint a Magyar Honvédség, a büntetés-végrehajtás, a rendőrség és a katasztrófavédelem. A rendvédelmi napok fővédnöke dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter volt.

A rendezvényt szombaton, 9 órakor az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Központi Zenekarának katonás ébresztője nyitotta meg, majd az ünnepélyes zászlóbevonulást követően Kun Szabó István vezérőrnagy, miniszteri biztos köszöntötte a megjelenteket.

A vezérőrnagy elmondta: az ország védelme három alappilléren nyugszik: a Magyar Honvédség feladatrendszerén, a NATO-kötelezettségvállaláson és az állampolgárok önkéntes áldozatvállalásán. Kiemelte, hogy az emberek önkéntes áldozatvállalása nélkül hazánk nem lenne ilyen biztonságos, melynek megteremtéséhez olyan állampolgárokra van szükség, akik úgy gondolják, hogy a hazát együtt, közösen kell megvédeni. Ezért a Magyar Honvédség az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésével és a Honvédelmi Sportszövetség megalakulásával biztatja Magyarország állampolgárait, hogy támogassák a honvédelmet, amely nemzeti ügy.

A beszédet követően Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere nyitotta meg a rendezvényt, Rácz István százados, katolikus tábori lelkész pedig áldást mondott a rendvédelmi dolgozókra.

Mindkét napon több ezren voltak kíváncsiak a különböző rendvédelmi szervezetek statikus, dinamikus bemutatóira, megnézhették a különböző kiállítók standjait. A rendvédelmi és katonai hagyományőrző szervezetek által kiállított technikai eszközöket bárki kipróbálhatta, volt PTSZ, oldalkocsis motorkerékpár és szirénázó rendőrautó is.

A rendvédelmi napokról nem hiányozhattak a Magyar Honvédség alakulatai sem, így a megjelentek megnézhették, miként keresnek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kutyái robbanóanyagot és beülhettek az MH Katonai Rendészeti Központ szolgálati autójába is.

Az országos rendezvényen jelen voltak az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) katonái is: Érsok Béla őrnagy, toborzó részlegvezető és Csehi Attila törzszászlós, beosztott altiszt szívesen válaszoltak mindenkinek, aki a katonai pálya iránt érdeklődött. A vadászgép-szimulátor pedig a felhők felé repítette - leginkább - a kisebbeket, a nagyobbakat jobban érdekelte, hogy a lézerpuskával célba találjanak. Az MH BHD standjánál találkoztunk olyan kisfiúval, akit a díszelgő katonák munkája érdekelt igazán. Habár még jó pár évet várnia kell, hogy beállhasson közéjük, egyikük segítségével egy pár percre magára ölthette sapkájukat és kézbe vehette elmaradhatatlan kelléküket, a kardot. Így vigyázzállásban, rezzenéstelen arccal élte bele magát a komoly és sokszor embert próbáló feladatba.

Külön standdal jelent meg a Zrínyi Kiadó, a Zrínyi Média kamionján pedig ismét sorban állhattak az érdeklődők, hogy repüljenek még egy kört a repülőgép-szimulátorral.

Fotó:  a szerző felvételei

kapcsolódó tartalmak
VI. Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napok
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok
tartalom2