Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Megemlékezések Somogyban
2016.10.27. 12:35 , Mészáros Károly őrnagy
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulójára emlékeztek szerte az országban így Somogy megyében is.
Kaposváron Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál szervezett megemlékezést és koszorúzást a város. Dr. Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke emlékezett és emlékeztetett 1956 örökségére. A megemlékezésen koszorút helyeztek el a helyőrség katonai szervezetei is. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) koszorúját Horváth Zsolt százados, a kaposvári 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ (4 TÉK) tisztje helyezte el.
Nagyatádon a nemzeti ünnep délelőttjén emlékeztek meg a város polgárai a 60 évvel ezelőtti eseményekről. Az egykori katonavárosban a Magyar Honvédséget a kaposvári központ érdekvédelmi részlegvezetője Mészáros Károly őrnagy képviselte és helyezett el koszorút az 1956-os emlékmű tövében. Az ünnepi megemlékezést követően az 56-os forradalom és szabadságharc helyi történéseit megidéző kiállítás megnyitásával zárultak az „atádi” események.
Marcaliban a megemlékezést követően Mészáros Károly őrnagy a helyi katonai nyugdíjas szervezetek vezetőivel, Szentes István nyugállományú alezredessel és Héger György nyugállományú őrnaggyal közösen helyezte el az emlékezés virágait. A Hősök terén tartott rendezvény után ünnepi előadáson lépett fel a Bajtársi Dalárda, az éneklés mellett aktív szerepet vállalva az 1956-ot megidéző színdarabban.
Böhönyén a község zsúfolásig megtöltött művelődési házában a helyi általános iskola tanulóinak előadásával kezdődtek az ünnepi megemlékezések. A műsort követően a résztvevők megkoszorúzták az I. világháborús hősi emlékművet és az aradi vértanúk kopjafáját. A böhönyei ünnepség az országzászlónál folytatódott, ahol az 1956-os helyi áldozatok és megpróbáltatást szenvedett Nemzeti Tanács tagjai nevét megörökítő emléktábla leleplezésére került sor. A táblán a böhönyei Bogár János egykori honvéd nevét is megörökítették, akit 1956. november 5-én a Bakonyban szovjet egyenruhások lőttek le. Az emléktáblánál a község polgármesterével, Zsoldos Mária Piroskával közösen helyezte el az MH KIKNYP koszorúját Mészáros Károly őrnagy. Az ünnepi eseményeket megelőzően – a Magyar Honvédség által múlt évben felújított – Bogár János sírjánál koszorúval és mécses gyújtásával emlékezett az MH KIKNYP képviselője 1956. böhönyei katonaáldozatára. Szintén virágok kerültek a szenyéri temetőben található Bojtor Ferenc egykori tizedes felújított sírjára is, akit 1956-ban szovjet katonák lőttek le Veszprémben.
Fotó: Mészáros Ágnes és archív
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2