Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
A sorozást mutatták be a gyakorlatban
2016.10.26. 17:16 , Ifju Tímea főhadnagy
Október 26-án, délelőtt tartották a „Feltöltés 2016” hadkiegészítési rendszergyakorlat szakmai bemutató napját az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) debreceni központjában.
„Csaknem tizenkét éve, hogy a békeidejű hadkötelezettség felfüggesztésre került, de készen kell állnunk a sorozásra, mert különleges jogrendi időszakban vagy rendkívüli állapot bevezetésekor a Magyar Honvédségnek készen kell állnia a 18. és 40 év közötti magyar állampolgárok, azaz a hadkötelesek behívására, a professzionális haderő hadkiegészítésére, annak fenntartására és az esetleges veszteségek pótlására, amely igen komoly és összetett feladat. Az Alaptörvény ugyanis meghatározza, hogy minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.” – hangsúlyozta Vanyur Tibor ezredes, az MH KIKNYP parancsnoka.

A parancsnoki tájékoztató után Nagy Zoltán alezredes, a debreceni központ parancsnoka a hadkötelezettség bevezetéséhez kapcsolódó feladataikat mutatta be a megjelenteknek. Ezután a sorozás interaktív végrehajtását, a sorozó bizottságok tevékenységét tekintették meg az egyes munkaállomásokon.
A katonai szervezethez újonnan beosztásba került szakállomány ismereteinek bővítésére és felkészülésére, ezen kívül a tapasztalt kollégák képességeinek fenntartására is hivatott volt a két napos szimulációs gyakorlat. A rendszerint évente megszervezésre kerülő feltöltés gyakorlat során a hadkötelezettség bevezetését követő feladatokat gyakorolják egészen a sorozásig. Az idei gyakorlat második napján a valóságnak megfelelő körülmények között szerezhettek jártasságot a katonák: különböző állomáspontokon mutatták be a résztvevőknek a sorozás működését, egyes mozzanatait és nem utolsósorban a sorozó központok, sorozó bizottságok szerepét. A katonai igazgatási feladatokat ezen a gyakorlaton is a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet szakorvosai és egészségügyi személyzete, valamint a Debreceni Járási Hivatal munkatársai segítették. A potenciális hadköteleseket a Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola önkéntesen jelentkező, mintegy tizenöt, 18. életévét betöltő diákja alkotta, segítve a katonák munkáját, eközben pedig maguk is részesei lehettek a gyakorlatnak és a Magyar Honvédségnek.
Közeledve a pályaválasztáshoz talán éppen ma dönt úgy valamelyik fiatal, aki ma Debrecenben a potenciális hadköteles szerepét „játszotta el”, hogy beáll sorainkba és katona lesz. Reméljük ma legalább tizenöt fiatal sorsa pecsételődött meg.

Fotó: Várkonyi Zsolt zászlós
kapcsolódó tartalmak
A sorozást mutatták be a gyakorlatban
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2