Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Mindannyiunk közös érdeke: hadisírgondozás
2016.10.06. 14:55 , Bencsik Mónika hadnagy
Katonahőseink emlékeit ápolva is teljesíthetik 50 órás iskolai közösségi szolgálatukat az érettségiző fiatalok.
A hadisírgondozás egy régi-új feladat az országban: 1945 és 1990 között háttérbe szorult ez a fajta kegyeleti tevékenység. Az igény azonban mindig jelen volt, hogy Magyarország elesett hőseinek emlékét méltóképpen gondozzák az utódok: 2010-ben jött létre a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal, amely a hadisírgondozás legfelsőbb szintű szakmai irányítását végezte. A Honvédelmi Minisztérium, a  HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, valamint a Zrínyi Médiával közreműködve elindította saját honlapját.
A www.hadisir.hu portálon adatbázis is elérhető, ahol több szempont (pl. név, időszak, eltemetés helye) alapján felkutathatóak az elhunytak nyughelyei. A végrehajtói feladatokat az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonái végzik, együttműködésben önkormányzatokkal, közigazgatási szervekkel, oktatási intézményekkel, egyházakkal és civil szervezetekkel. A hősök emlékének ápolása és a hadisírgondozás sokrétű tevékenység: hozzá tartozik a meglévő sírhelyek karbantartása, állagmegóvása, új sírok felkutatása, felújítása mind az országban, mind pedig nemzetközi viszonylatban.
Hősi halottaink jelentős része idegen földben nyugszik, és Magyarországon is számos nemzet katonáit temették el, így több országgal együttműködve tevékenykednek a hadisírgondozó szakbeosztásban dolgozó katonák. Az aktív állományú honvédek mellett mindig nagy számmal vesznek részt önkéntes műveleti tartalékosok is a feladatokban, most pedig az iskolai közösségi szolgálat révén a közreműködő középfokú tanintézmények diákjai is belekóstolhatnak, mit foglal magában ez a munka. Nagy az érdeklődés a lehetőség iránt, a KatonaSuli-program tagjai mellett számos más iskola is jelezte, szívesen vennének részt a hadisírgondozásban, hogy a diákok így teljesítsék az érettségi vizsgához szükséges 50 órányi közösségi munkát.
Fotó: archívum
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2