Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Egy hivatást, egy életpályát kínáltak
2016.05.26. 22:19 , Ifju Tímea főhadnagy
Újabb együttműködési megállapodással gyarapodtunk
A honvédelem mindannyiunk felelőssége, ezért kiemelkedő fontosságú az ifjúság, főként a középiskolás korosztály honvédelmi nevelése. E cél megvalósítása érdekében ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) és a Karcagi Szakképzési Centrum Nagy László Szakképző Iskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma Kunhegyesen április 29-én.
A megállapodást Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka, Pardi Sándor, a Karcagi Szakképzési Centrum főigazgatója és Metzinger Ferenc, a Karcagi Szakképzési Centrum Nagy László Szakképző Iskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója írták alá. Az egyezség további célja a Magyar Honvédség társadalmi támogatásának növelése, a katonai pálya népszerűsítése, a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állománnyal történő feltöltésének elősegítése.
A keret megállapodás megkötésével a katonai szervezet vállalja a katonai alapismeretek választható érettségi tantárgy tanításának támogatását, melyet az iskola a következő tanévtől a 9. évfolyamon felmenő rendszerben, a 11. évfolyamon pedig fakultáció keretében vezet be. A térség 50 km-es körzetében eddig nem volt lehetőség katonai alapismeretek oktatására, így ez most egyedülálló módon megvalósulhat.
Pardi Sándor főigazgató beszédében mérföldkőnek nevezte az intézmény életében a képzés beindítását, hiszen, mint mondta, hazafiasságra, erkölcsre és toleranciára neveli a diákokat. Vanyur Tibor ezredes arról beszélt, hogy miért szeretnék közelebb hozni a honvédelmet a fiatalokhoz. Elmondta, hogy a honvédség állandó tanulást, továbbképzést, a fejlődést nyújtja azoknak, akik élnek a csatlakozás lehetőségével. A parancsnok kérte a jelenlévőket, hogy lássák meg a lehetőséget a Magyar Honvédségben, hiszen egy hivatást, egy életpályát kínál az elhivatottaknak.
Az együttműködési megállapodás aláírását követően Dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal, Társadalmi Kapcsolatok és Honvédelmi Nevelési Igazgatóság igazgatója a „Jövőjük a haza védelme” című kiállítás és film kapcsán az esélyegyenlőségről elmondta, hogy a honvédség egy olyan szervezet, ahol mindenki egyenlő, nem számít a vallási, nemzetiségi hovatartozás, csak a teljesítmény. A film által egy kicsit betekinthetnek a civilek a katonák életébe, a honvédség mindennapjaiba. Kiemelte, hogy a vágóképek és a kiállítás anyaga évekkel ezelőtt készült a harmadik Esélyegyenlőségi Táborban, Szentendrén. Ezután megtekintették a „Jövőjük a haza védelme” című filmet, melynek szereplőitől kérdezhettek, végül pedig a katonák rögtönzött alaki foglalkozásra kérték fel a fiatalokat.
Az ünnepség kísérő programjaként az MH HKNYP szolnoki központjának munkatársai hatástalanított fegyverekkel és vadászrepülőgép szimulátorral várták a fiatalokat és a tanárokat. A rendezvény végére csaknem 10 fő jelezte a toborzóknak, hogy szeretne katona lenni.

Fotó: a szerző felvételei
kapcsolódó tartalmak
Egy hivatást, egy életpályát kínáltak
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2