Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
(Had)történelemóra és hadifogolysír-mentés Tápszentmiklóson
2016.03.23. 09:36 , Orosz László Sándor százados
Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság által szervezett Toborzó Országfutás 2016 rendezvény egyik kiemelt célja a katonai pálya népszerűsítése és a mozgás örömének átadása az olimpia évében. Ugyanakkor nem titkolt célként fogalmazódott meg az is, hogy ez az erőpróba egyfajta tiszteletadásként a világháborúk frontjain elesett katonahőseink előtti megemlékezést is szolgálja. Ez utóbbi gondolat jegyében a Toborzó Országfutás útvonalát úgy alakították ki, hogy érintse a résztvevő települések hősi emlékműveit.
A rendezvény előkészítésének részeként a parancsnokság hadisírgondozásért és honvédelmi nevelésért felelős szaktisztjei a futó útvonalon lévő hősi emlékművek állapotfelmérése mellett az érintett települések nyilvántartott hadisírjainak ellenőrzését és elfeledett hadisírok felkutatását is célul tűzték ki. A Toborzó Országfutás 2016 előkészítő egyeztetései az érintett önkormányzatokkal és a bekapcsolódó helyi iskolákkal tovább erősítették, illetve megteremtették egy hosszú távú, kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolat alapjait.
Ennek a kapcsolatrendszernek eredményeként kapott felkérést a 8. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda a Tápszentmiklósi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolától (had)történelem óra megtartására, valamint Pőcze Sándor igazgatótól tájékoztatást a település régi temetőjében lévő I. világháborús hadisírokról. A március 18-i rendhagyó módon zajló történelemórán nem csak a tanulók, hanem a tanári kar egy része is részt vett. Orosz László százados a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg elfeledett katonáinak emléket állító előadásában a hadtörténelmi események bemutatásán túl a tágabb történeti előzményekre, az események ok-okozati összefüggéseire is próbált megfelelő válaszokat adni.
Az előadásban kiemelt helyet kapott a Don-kanyarban lévő magyar központi katonai temetők és a pákozdi emlékpark Doni kápolnájának bemutatása. A résztvevő tanulók számára a két tanórában zajló történelmi visszatekintést a korabeli fegyverek ismertetése és kézbevétele tette színesebbé Gergely Zsolt zászlós segítségével.
A történelemórát követően a nagy létszámú önként jelentkező közül kiválasztott öt szerencsés tanuló bevonásával került sor a hadisírgondozó szakfeladatra. Az előzetes helyszínbejárás során a kövek formája alapján bosnyák nemzetiségűnek vélt katonasírokról hamar kiderült, hogy egy szerb és egy orosz hadifogoly temetési helyét jelölik. Azt most már biztosan tudhatjuk, hogy az I. világháború során az Osztrák-Magyar Monarchia területére került mintegy 1,3 millió hadifogolyból e két katona sorsa itt teljesedett be.
Sírjaikat a megbékélés jegyében ma az egykori ellenfelek leszármazottai mentették meg a feledés homályától. Neveik bekerülnek a központi hadisír-nyilvántartásba, hogy esetleg még élő hozzátartozóik az említett két nemzettel kötött államközi szerződések alapján újra megtalálhassák őket. Megemlékezni a háborúk áldozatairól, azokról, akiknek elvesztése több generáción át fájdalmat okoz, szolgáljon mindannyiunk, de főként a nemzetek sorsát alakító vezetők számára örök mementóként a béke értékének megértéséhez! Bízzunk abban, hogy mindig lesznek tiszta szívű emberek, akik hazánk katonáinak határainkon kívül lévő sírjait is ápolják, gondozzák, ha másért nem, talán a kölcsönösség elvéből kiindulva.
Fotó: Gergely Zsolt zászlós
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2