Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Katonai pályára irányítás
2016.02.12. 22:32 , Orosz László Sándor százados
Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 8. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai „hármas bevetést” hajtottak végre február 10-én. A mosonmagyaróvári Haller János Szakközépiskola, valamint a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulói számára tartottak, katonai pályára irányító foglalkozást. A katonák a foglalkozások közötti időt is kihasználták: hadisírgondozó bevetésre vitték a fiatalokat a két település között.
A tájékoztató előadások célközönségét, ezúttal nem a végzős tanulók jelentették: a „nem lehet elég korán kezdeni” elvet követve Orosz László százados és Gergely Zsolt zászlós, a felső évfolyamos érdeklődőknek tartottak előadásokat.

A katonai tanintézetekben történő továbbtanulás és a katonai szolgálatvállalás egyéb lehetőségeiről szóló tájékoztató előadások alatt a diákok mindvégig aktívak és érdeklődőek voltak, számtalan kérdéssel bombázták az előadókat.
Az egyik végzős hölgy megkérdezte, hogy „eltés” történész hallgatóként lehet-e majd tartalékos katona. Elmondtuk, hogy természetesen, a Magyar Honvédség várja a felsőoktatási intézmények hallgatóit is, így például egy történész hallgató, akár lehet hadisírgondozással foglalkozó önkéntes műveleti tartalékos.
Egy 11. éves fiú azt kérdezte, hogyan lehet mesterlövész? Elmondtuk, hogy először is tanuljon szorgalmasan, szabadidejében sportoljon és gyakoroljon valamelyik sportlövő egyesület tagjaként. Ezután pedig több lehetősége is van, akár tovább tanulhat a Magyar Honvédségnél, de akár szerződéses katonának is jelentkezhet.

Az előadások végén nagy sikere van a kihelyezett hatástalanított fegyvereknek, melyeket gyakran fognak kézbe a diákok és persze az ilyenkor szokásos selfie sem maradhat el.
A két helyszínen zajló foglalkozások közötti mintegy két órányi időben került sor a Mosonmagyaróvár melletti, Újrónafő település Református temetőjében nyugvó Baricz Béla honvéd és ismeretlen számú, vele együtt eltemetett bajtársa sírjának felderítésére. A felderítés ebben az esetben valóban a legmegfelelőbb szó, hiszen az időjárás viszontagságai miatt a tervezett sírkőtisztítást és felírat újrafestést el kellett halasztani. A sírral kapcsolatban az eltemetettek pontos számának meghatározása szerepelt másodlagos célként. A református egyház által vezetett temető könyvben, sajnos bejegyzés nem szerepelt erről a temetésről, de mivel a településnek ez az egyetlen temetője más felekezetűek temetése is itt történt. A felderítő munka így nyomozó, adatgyűjtő munkává vált. Következő lépésként a katolikus egyház, megyei levéltárában folytatjuk majd a nyomozást.

Az újrónafői temető másik érdekessége, hogy a megbékélést hirdetve, egymás mellett nyugszanak az egykori ellenfelek katonái, a magyar hadisír közvetlen szomszédja ugyanis egy szovjet/orosz hadisír, amely három katonának állít emléket. A sírok előtt állva a Húsvét ünnepét megelőző, hamvazószerdai napon még igazabb a mondás „Ne feledd ember porból lettél és porrá leszel!”

Fotó: Gergely Zsolt zászlós
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2