Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
A harcok útját követték
2015.10.03. 13:46 , Sebestyén Hajnalka
A második világháború Tiszakécske környéki hadműveleteivel ismerkedtek, hadisírokat látogattak meg a Kulturális Örökség Napjai 2015 elnevezésű program keretében a kecskeméti hagyományápoló kerékpárosok. A rendezvény szakmai koordinátora Hajagos Csaba történész-muzeológus volt. A Hársch Ferenc vezette több mint kilencven kilométeres emléktúrát harmincan teljesítették.

Örökségtúra két keréken. Hadszínterek és hadisírok testközelből (1945-2015) címmel szervezett kerékpáros túrát a második világháború befejezésének 70. évfordulójának emlékére a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Kerékpáros Klub Kecskeméti Területi Szervezete és az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodája.

A túra résztvevői a Kecskemét - Szentkirály - Tiszakécske - Tiszaugi-híd - Szentkirály - Kecskemét útvonalon látogatták meg a második világháború egykori hadszíntereit, a hadisírokat, valamint azokat az emlékműveket, amelyeket az 1944 októberében Ó- és Újkécskénél elesett hős honvédeknek a tiszteletére állítottak.

Az emléktúra helyszínein Hajagos Csaba történész-muzeológus elevenítette fel a 70 évvel ezelőtti történteket, aki a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében folyó kutatások keretében a vidéki események, már feltárt történeti vonatkozásairól is beszámolt. Szólt például a Tiszaugi-hídnál 1944 októberétől 1945 áprilisáig elrendelt „malenkij robotról” is, amelynek során a lakiteleki orosz parancsnokság napi szinten 450-500 fő férfit kötelezett kényszermunkára a felrobbantott Tiszaugi-híd szerkezetének a vízből történő kiemelésére. A fél éven át zajló kényszermunka sok halálos áldozatot követelt.

Durgó Tamás százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának a vezetője a Magyar Honvédség hadisírok gondozásában vállalt feladatairól adott tájékoztatást. Az ifjúság szerepét külön kiemelve elmondta: a kecskeméti Katona József Gimnáziummal rövidesen aláírják azt a dokumentumot, amely megteremti a jogi lehetőségét annak, hogy a diákok - az iskolai közösségi szolgálat keretében - önkéntes munkaként a hadisírok gondozását, illetve a hadisírokkal kapcsolatos nyilvántartási feladatokat is választhassák.

A tiszakécskei események pontos megismerésében nagy segítséget nyújtott Pauk Sándor helytörténész előadása és reprodukált korabeli fotókból összeállított rögtönzött kiállítása. A túra végpontja a Tiszaugi-hídnál volt, ahol a résztvevők a második világháború civil áldozatainak emléke előtt tisztelegtek.

Fotó: Galambos Sándor felvételei
kapcsolódó tartalmak
A harcok útját követték
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2