Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Kihívás és izgalom
2015.07.17. 09:33 , Takács Vivien (Forrás: honvédelem.hu)

Százhatvanöt önkéntes műveleti tartalékos katona kezdte meg alapkiképzését július 14-én, a szentendrei MH Altiszti Akadémián. Az önkéntes műveleti tartalékosokat az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) adta át huszonöt napos kiképzésre, melyet augusztus 7-én eskütétellel zárnak majd.


Az MH HKNYP munkatársai az adategyeztetés után személyügyi és pénzügyi tájékoztatót tartottak: a jogviszonyukról, munkaidőről, jogaikról, kötelezettségeikről, járandóságaikról, illetményükről, utazási  költségeik elszámolási módjáról tudhattak meg többet az alapkiképzésre bevonult tartalékosok.

„A mai napon bevonult önkéntes műveleti tartalékosok nem rendelkeznek katonai előképzettséggel, így a négy hét alatt különböző kiképzési foglalkozásokat sajátítanak el” – mondta érdeklődésünkre Nagy Attila alezredes. Az MH Altiszti Akadémia Mecséri János Kiképző Osztály osztályvezetője hozzátette: a bevonultak az elkövetkező napokban megismerkednek majd az egységes alapkiképzés követelményeivel, így kapnak majd általános harcászati és lőkiképzést, és foglalkoznak katasztrófavédelemmel is, azaz megtanulják mindannak az alapját, ami a tizennégy hetes kiképzésben is megtalálható.

Az alezredestől azt is megtudtuk, hogy ez a négy hét népszerű az egyetemisták, főiskolások körében, de az idősebb korosztályokból is érkeztek jelentkezők a szentendrei laktanyába. „Kihívásként tekintek az elkövetkező napokra, és bízom benne, hogy minden feladatot sikeresen el fogok tudni végezni. A sok fiatal között én is újra annak érezhetem magam” – mondta mosolyogva az orvosi vizsgálat után Orbán Józsefné, aki ötvenéves, négy gyermekes családanyaként azért vonult be, mert miután gyermekei „kirepültek”, elhatározta: katonás környezetben is kipróbálja magát.

Az első nap adminisztrációval, körletelfoglalással, egészségügyi vizsgálattal és a felszerelések kiosztásával telt el. A laktanyában tartott tantermi foglalkozásokat követően a terepgyakorlatokat már a csobánkai és az izbégi bázison hajtják végre a katonák.

Az önkéntes műveleti tartalékos állományt minősített esetekben hívják be, például katasztrófák elhárításában, illetve a szerződéses és hivatásos katonák tehermentesítésében vesznek részt, különleges jogrendi időszakban pedig mögöttes műveleti feladatokat látnak el.

 

Fotó: Galovtsik Gábor felvételei

kapcsolódó tartalmak
Kihívás és izgalom
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2