Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Honvédelem napi toborzás
2015.05.20. 20:40 , Smidróczki Róbert főhadnagy
Debrecen főterén megtartott ünnepi sorakozóval emlékeztek meg a cívisváros katonái a Magyar Honvédelem Napjáról. A rendezvényen a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központ (2. KIK) katonái tájékoztatták az érdeklődőket a katonai szolgálatvállalás lehetőségeiről.
A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján május 21-e a Magyar Honvédelem Napja. Ennek tiszteletére a Magyar Honvédség alakulatainál és katonai szervezeteinél minden évben ünnepi állománygyűléseket, megemlékezéseket, katonai bemutatókat rendeznek.

Debrecenben sem történt ez másképp, május 20-án a lakosság „testközelből” megismerhette a város katonáit a főtéren megrendezett ünnepi sorakozón. A felsorakozott állományt Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere köszöntötte, aki beszédében méltatta a múlt- és a jelenkor katonáinak vitézségét és helytállását. Ezt követően a Honvédelem Napja alkalmából elismerések átadására került sor.
Bár az előző este viharos volt az időjárás, a délelőtti napsütéses időnek is köszönhetően szép számú érdeklődő tette tiszteletét az eseményen. Voltak, akiket célirányosan a katonai pálya iránti vonzalom hozott ki a térre, őket az MH HKNYP 2. KIK szakállománya a Nagytemplom tövében kialakított mobil toborzó ponton tájékoztatta a katonai szolgálatvállalás lehetőségeiről.
A rendezvény a dandár Füredi úti Kossuth Laktanyájában folytatódott, amely erre a napra kitárta kapuit a civil lakosság előtt. A katonai eszközök szerelmesei a laktanya alakulóterén közelről megtekinthették a lövészdandár által használt technikai eszközöket, a hadtörténelem iránt érdeklődők pedig a csapatmúzeumban – szakszerű tárlatvezetés mellett – ismerhették meg a város és az alakulat katonamúltját.

Fotó: Várkonyi Zsolt főtörzsőrmester felvételei
kapcsolódó tartalmak
Honvédelem napi toborzás
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2